Sunday, 12 June 2011

AYAM KASTURI 3 RASA

BAHAN~BAHAN:
600g isi ayam(tanpa tulang)
1biji telor
2cmb.kicap manis
2cmb.tpg.ubi
2tangkai daun kari
6biji cili padi(di cincang)
2ulas bwg putih}hiris
2ulas bwg merah}hiris
1cmb.udang kering
sedikit minyak(utk menumis)

BAHAN~BAHAN UTK SOS:
2cmb.sos tiram
11/2 cmb.gula
3biji(perahan limau nipis)

BAHAN~BAHAN HIASAN:
1tangkai daun sup(hiris)
sedikit bwg goreng

CARA MEMASAK:
1.perapkan ayam bersama telor.kicap serta tpg.ubi
2.panaskan minyak,gorengkan seketika ayam.
3.angkat & toskan.
4.buang sedikit minyak,tumiskan bwg putih,bwg merah,udang kering.daun kari & cili padi.
5.kacau sebati
6.masukkan semua bhn2 sos,masukkan ayam yg digoreng td kemudian gaul sebati semuanya.
7.sesuaikan rasa,siap dihaidangkan bersama bhn2 hiasan..


*sesuai di makan bersama nasi putih/roti
*SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment