BAHAN2~
500g ikan talang kering(ambik isi dgn bahagian tulang sedikit) *rendam dgn air
5og pucuk kaduk(rebus dgn sedikit minyak & hiris halus)
50g pucuk mengkudu(hiris)
50ml santan pekat
50ml santan cair
1peket rempah kari / 25g.rempah= kari utk ikan kering
sedikit garam(jika perlu)
BAHAN2 UTK MENUMIS(tumis atas darat)
2ulas bwg merah(hiris)
2ulas bwg putih(hiris)
2biji cili kering(potong )
1/2cmt.jintan manis
sedikit minyak utk menumis
CARA2 MEMASAKNYA~
1.masukkan rempah kedalam periuk,masukkan sedikit air & kacau sebentar.
2.apabila sudah hilang bau rempah,masukkan ikan kering td bersama santan cair.
3.apabila mendidih,masukkan pucuk kaduk dgn mengkudu.
4.daun2 td sudah sedikit layu,sesuaikan rasa(jika perlu tmbh sedikit garam).
5.masukkan santan pekat td..biar sampai masak.
6.tutupkan api dapur.
7.panaskan minyak dlm kuali,masukkan bwg2 td,jintan manis,cili kering.tumis sehingga naik bau.
8.masukkan bhn2 tumis td kedalam periuk kari td & tutup semula tudung periuk.
*selamat mencuba resepi ini..
No comments:
Post a Comment