Thursday, 23 June 2011

IKAN RAMBAI MASAK ASAM KELING

BAHAN2:
5oog ikan rambai/ikan kekek
1biji cili merah-hiris
2ulas bwg putih-hiris
2ulas bwg merah-hiris
2sm.halia-hiris
1tangkai daun kari
1/2 cmt.biji sawi
1/2cmt.halba
1/2 cmt serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
sedikit gula
secukup rasa garam
minyak utk menumis

CARA MEMASAKNYA:
1.panaskan minyak,tumis bwg putih,bwg merah,halia,biji sawi,halba &daun kari.
2.masukkan cili merah,air asam jawa & serbuk kunyit.
3.masukkan ikan td & biar mendidih kuah..
4.perasakan dgn garam serta gula..
5.siap utk dihidangkan.

*kuah ini hendaklah dimasak tidak terlalu cair/pekat sgt.
*sesuai dimakan dgn nasi putih.
*selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment