BAHAN2~
5oog sotong
1 labu bwg besar(di potong bulat)
2 ulas bwg putih(hiris)
2sm.halia(hiris)
1 biji cili merah(hiris)
1 tangkai daun kari
sedikit serbuk kunyit
sedikit minyak utk menumis
secubit garam
secukup rasa gula
sedikit air asam jawa
CARA2 MEMASAKNYA~
1.panaskan minyak,tumis bwg putih,halia,daun kari,cili merah serta bwg besar.
2.masukkan sotong,serbuk kunyit,garam,gula.
3.kacau sebati sampai sotong masak sedikit,masukkan air asam jawa td.
4.masak sehingga kuah menjadi pekat,sesuaikan rasa.
*air asam jawa tidak perlu byk kerana sotong akan mengeluarkan air apabila mengecut.
*rasa masakan ini sedikit masam,manis.sesuai di makan dengan nasi putih.
*selamat mencuba resepi yg mudah,ringkas ini..
No comments:
Post a Comment