Sunday, 12 June 2011

~KETAM GORENG TOMYAM~

BAHAN~BAHAN:
6ekor ketam(saiz sederhana)
2cmb.sos ikan
2cmt.jus limau nipis
1 1/2 cmb.gula
1/2 cwn air
sedikit garam
1btg serai(diketuk)
sedikit minyak(utk menumis)

BAHAN~BAHAN UTK DIKISAR:
2helai daun limau purut
sedikit belacan
3ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
sedikit air asam jawa
7biji cili kering

BAHAN~BAHAN UTK HIASAN:
1 tangkai daun ketumbar(hiris)
sedikit bwg goreng

CARA MEMASAKNYA:
1.panaskan minyak,tumis bhn2 kisar td.
2.masukkan air sedikit serta sos ikan.jus limau,gula,garam
3.renehkan kuah.
4.masukkan ketam td,perlahankan api dapur & masak sehingga kuah menjadi pekat.
5.sesuaikan rasa.
6.apabila sudah masak,siap utk dihidangkan bersama bhn2 hiasan.

*resepi yg mudah,cepat & senang  utk di sediakan
*selamat mencuba

1 comment: