Tuesday, 14 June 2011

KARI KOBIS DENGAN UDANG

BAHAN2~
2 ulas bwg putih(hiris)
2 ulas bwg merah(hiris)
2 tangkai daun kari
25g serbuk rempah kari lemak cap o(udang/sotong)
*jika tidak dpt perolehi rempah ini,boleh guna rempah kari udang cap biasa sj.
100g kobis(koyak2an sj,besar)
50ml santan(rm 1.00)
sedikit serbuk perasa
garam(secukup rasa)
air
sedikit minyak utk menumis

CARA2 MEMASAKNYA~
1.panaskan minyak,tumis bwg putih,bwg merah & daun kari.
2.masukkan rempah,kacau sebentar.baru masukkan sedikit air..
3.renehkan sebentar/pecah minyak,kemudian masukkan santan serta udang.
4.masukkan kobis,garam & perasa.
5.sesuaikan rasa,siap utk dihidangkan.

*kari ini boleh dimasukkan ikan bilis(jika tidak menyukai udang)
*jgn masak kobis terlalu lama(sekejap sj sudah memadai,agar tidak layu)
*SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment