BAHAN2~
500g ketam
2ulas bwg putih(tumbuk)
2ulas bwg merah(tumbuk)
2sm halia(tumbuk)
1cmb.lada hitam(tumbuk kasar)
sedikit air asam jawa
1/2cmb.jintan manis(disangai & dikisar halus)
1/2 cmb.jintan putih(disangai & dikisar halus)
1peket sup bunjut tulang adabi
2tangkai daun bwg(ambil bahagian hujung saja)
sedikit minyak utk menumis
air
sedikit garam
serbuk perasa
BAHAN2 UTK HIASAN~
1tangkai daun sup(hiris)
50g bwg goreng
CARA2 MEMASAK~
1.panaskan minyak,tumis bhn tumbuk serta kisar td..
2.kacau sampai naik bau,kemudian masukkan air
3.renehkan & masukkan ketam,garam serta perasa.
4.masukkan btg daun bwg td,sup bunjut,air asam jawa.
5.biar mendidih/sampai masak ketam td.sesuaikan rasa.
6.siap utk dihidangkan bersama bhn2 hiasan
*dihidangkan bersama nasi putih.
*air asam jawa jgn terlalu byk
*selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment